Ιστορικό - η φιλοσοφία μας
Το κτήμα ξεκίνησε ερασιτεχνικά το 1995 από τον Μιχάλη Βαβουράκη, ο οποίος εργάζεται ως μηχανολόγος-μηχανικός στο Ρέθυμνο. Η αγάπη του για τη φύση και η πίστη του στις αρχές της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, γρήγορα τον έστρεψαν στην βιολογική εκτροφή χοίρων.Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2002 καινοτομώντας, ξεκίνησε πρώτη στην Ελλάδα την παραγωγή και τυποποίηση χοιρινού κρέατος και αλλαντικών, αποκλειστικά βιολογικής εκτροφής, πιστοποιημένα από τον οργανισμό πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ.Το αγρόκτημα είναι εγκατεστημένο σε ορεινή περιοχή του Ρεθύμνου, μακριά από οικισμούς, σε χώρο περιβαλλοντικά παρθένο. Για την εκτροφή των ζώων ακολουθούμε τους κανόνες της βιολογικής κτηνοτροφίας, σε συνδυασμό με τη σοφία της παραδοσιακής κτηνοτροφίας. Τα ζώα είναι ελεύθερης εκτροφής, τρέφονται αποκλειστικά με πιστοποιημένα βιολογικά ελληνικά δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, καθώς και με ρίζες και καρπούς που βρίσκουν στη φύση. Καλλιεργούμε τις πρόσφορες εκτάσεις του αγροκτήματος με φυτά κατάλληλα για την εκτροφή των χοίρων. Μελλοντικός στόχος της εταιρείας «Κτήμα Βαβουράκη» είναι να γίνεται η εκτροφή των ζώων αποκλειστικά με δικές μας ζωοτροφές.Το παραγόμενο κρέας είτε συσκευάζεται νωπό είτε χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλλαντικών, όπως το ζαμπόν, το παριζάκι, τα παραδοσιακά λουκάνικα και το πολύ γνωστό κρητικό απάκι. Πιστεύουμε στην υγιεινή και φυσική διατροφή και γι΄ αυτό στη διαδικασία παραγωγής δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά. Τα προϊόντα συσκευάζονται σε κενό αέρος που επιτρέπει την καλύτερη μεταφορά και τη διατήρησή τους.Στην προσπάθεια μας βασιζόμαστε στο σεβασμό στο περιβάλλον, στις αρχές της βιολογικής κτηνοτροφίας και στη φροντίδα για την ποιότητα σε όλα τα στάδια παραγωγής. Πιστεύουμε ότι μόνο με την επιστροφή στο φυσικό τρόπο παραγωγής προϊόντων και αγαθών μπορεί να αναπτυχθούν οι δραστηριότητες στην ελληνική ύπαιθρο. Στοχεύουμε στη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων που συνδυάζουν την στην παράδοση και τη σύγχρονη τεχνογνωσία, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και απαιτήσεις της ποιοτικής διατροφής.